Sjöstadsbladet och deras journalist Jonny Bothin gör återbesök på Nya Carnegiebryggeriet vid Hammarby sjö. Det har gått några år sedan sedan vi uppmärksammade planerna på ett bryggeri och ett center för att utveckla öl här i Hammarby Sjöstad. Den 27 mars 2014, invigdes Nya Carnegiebryggeriet av Landsbygdsministern Eskil Erlandsson. En novemberkväll i år var Sjöstadsbladet tillbaka för att höra och se vad som hänt sedan vårt förra besök.  Vi möts av Steve Dippel  som arbetar som Bryggerie ambassadör på Nya Carnegiebryggeriet och som ska visa oss runt.

– I den här byggnad där det en gång i tiden gjordes gas för glödlampor brygger vi vårt öl.
Som mest kommer vi att brygga närmare en miljon liter om året, säger Steve.
– Tankarna värms med gas istället för med el. Restprodukten, blöt malt, skickas upp till Henriksdalsverket för att där omvandlas till biogas som vi sedan kan använda för att värma våra vattenpannor.

Någon kanske förknippar bryggeriet med flaskskrammel och maltlukt?
– Steve försäkrar att det varken låter eller luktar om och från bryggeriet. Det är så gott som doftfritt, vilket jag som ölentusiast egentligen tycker är synd.  Och arbetet på bryggeriet sker bara på dagtid. På nätterna jobbar enbart jästen, för vi vill inte störa våra grannar.

Nya Carnegiebryggeriet  andas lite magi och det märks att det är personer med passion, drivkraft, kunskap och glädje som har gjort detta möjligt. Steve berättar att deras vinteröl Ljusslingan släpptes den 2 november i år och är en av deras senaste nylanseringar.
– Vi har även vår öl 100W som släpptes den 20 november på systembolaget. Den är en ofiltrerad IPA i amerikansk stil med toner av grapefrukt, mango och passionsfrukt. Vi tycker den har en fruktig och rik arom som spelar väl med en fyllig kropp och en bestämd men balanserad beska. Ölet kom till när vi skulle brygga vår hundrade brygd.

Vilka öl är ni extra stolta över?
– I dagsläget har vi tre flaggskepp Nya Carnegie Kellerbier, Amber Ale, och JACK IPA.  Vi tillverkar också två säsongsöl, sommarölen Soleil och vinterölen Ljusslingan.

När vi kommer in i bryggeriet möts vi upp av en glad Anders Wendler, Bryggmästaren. Som visar upp en stor flaska med öl.
–  Den heter Primus Lux (Strong dark ale) Det är vår första brygd någonsin och även vår första offert vi vunnit hos systembolaget, lanseras i 70 butiker under mars 2016.
– Krakatau är en Imperial Stout med palmsavsocker. Den kommer tillfälligt finnas på systembolaget under februari 2016, säger en ”mäkta stolt” Anders.

Bryggeriet ligger i det gamla Lumahuset med vacker  utsikt över Hammarby sjö. Här har skapats något helt unikt, något nytt men ändå inte. Ölbryggar-konsten är gammal men genom att besöka den skinande nya restaurangen ihop med en tur i bryggeriet blir det fantastiskt upplevelse.  Bryggeriet är litet och charmigt, med vackra färger som plockar upp färgerna i deras logotype. Produktionsdelen blänker skinande ny och där finns allt som behövs för att göra riktigt god öl, försäkrar Anders, innan han skyndar vidare längre in i lokalerna.

Det ser ut som en genomtänkt tanke att bryggeriet ligger i början av Kölnagatan. En kölna har inget med båtar att göra utan är en tork som användas för att rosta malt. Några hundra meter bortom Sjöstadens nya bryggeri ligger även Maltgatan.  Steve  som visat oss runt på det glänsande ölbryggeriet i Hammarby Sjöstad lämnar oss och vi tackar för rundturen. Det har nu blivit dags och sätta oss till bords. Det är ingen mindre än Christian Eikner, självaste barchefen, som tar hand om oss.

Han börjar med att visa oss till bordet. Därefter berättar han att de är en modern bistro som lagar ärlig mat med de bästa råvarorna här och nu, utifrån det öl som vi brygger här i huset.
– Vi vill lyfta fram kombinationen öl och mat, för här finns det stora möjligheter att matcha öl med mat.

Jag beställer in förrätten Kams. Det är egentligen en jämtlänsk form av palt, men Nya Carnegies är inte baserad på potatis utan ost. Riccotta, messmör och bredsjö hård(en hård, lagrad fårost. Tänk Peccorino) läggs i ett mjölbad i 3 dagar och formas sedan till gnocci-kuddar. Dessa kokas, fräses i smör och serveras med rostade hasselnötter, friterad salvia, brynt smör, en sås gjord på vassle och riven bredsjö hård. Kan inte bli annat än en smaksuccé. Detta är bland det godaste vegetariska jag ätit!  kams, bredsjö hård & hasselnötter 115 kr
Niklas beställer in råbiffen, som består av nymalen, hängmörad svensk rostbiff, serverad på en tryffelcrème och toppad med rökt rågbröd, silverlök, vattenkrasse och rejält med riven hösttryffel. Niklas tycker det smakar gott och ger tummen upp. råbiff, rökt råg & hösttryffel 155 kr/255 kr.

När det är dags för huvudrätt föreslår Christian att vi ska beställa in deras flankstek. Han berättar med inlevelse och stor kunskap om att de trancherar flanksteken och toppar med potatispuré och med rökt smör och konfiterad lök. Runt om strör vi spröda potatischips och ovanpå allting lägger vi lite rökt benmärg, säger Christian. Men just när han nämner benmärg, säger min hjärna bestämt Nej! Men Niklas slår till och väljer flankstek, rökt potatis och benmärg 245 kr.

Själv tar jag in torsken. Den pannfrästa torsken vilar på en bädd av kokt potatis och en sås gjord på fiskfond med crème fraîche nedvänd i sig. Till det serveras dessutom finhackad gräslök och rödlök, brynt smör samt Kalix löjrom. Torsk, Kalix löjrom & brynt smör 295 kr. Jag tittar på min rätt och sedan på Niklas flankstek och ångrar mig direkt. (såg att benmärgen kunde man lägga åt sidan). Men det var absolut inget fel på torsken, utan tvärtom den var mycket saftig och god. Men jag är främst köttätare och köttet Niklas fick på sin tallrik fick det att vattnas i munnen på mig. Vi tog in och delade på följande dessert. Malt Custard Tart 75 kr Det är en brûlée-tart med maltkrokant och flingsalt.  Kanske inte såg så vackert ut på tallriken, men den var en smaksuccé och den avslutade en underbar kväll.

Nya Carnegiebryggeriet är ett måste för alla Sjöstadsbor, Stockholmare och för övriga när de är på besök i Hammarby Sjöstad. Det är en spännande och god upplevelse som man bara inte får missa. De erbjuder kostnadsfria rundvisningar i bryggeriet på fredagar 16:30 – 20:00 och lördagar 12:30 – 16:30.

Vad händer framöver?
– Under 2016 har vi nya öl på gång. Vi tittar på flertal nya spännande sorter. Vi planerar också många stora och roliga event, så håll gärna koll på vår hemsida, Facebook och Instagram så ni inte missar något, ”skrattar en glad” Christian.

Något annat spännande som kommer hända?
– Vi har faktiskt planer på och införskaffa oss en foodtruck. Och vi har en hel del tankar kring spännande förändringar i restaurangen kommande år. Bland annat kommer vi ta fram en barnmeny. Kan nämnas snabbt vi har nu även vin för de som helst dricker det.

Niklas och jag lämnar stället mätta och belåtna, om vi kommer tillbaka? Klart vi gör!

TEXT: Jonny Bothin – Nya Sjöstadsbladet

strong>Fotnot; Större event på Nya Carnegiebryggeriet.  Bryggeriets ettårs jubileum i februari, St. Patrick´s Day Valborgsfirandet och restaurangens ettårs firande (1 maj) Ölets dag, Oktoberfest och Ljusslingan realese fest. Mindre event. Pub Quiz, ölmiddagar, Tap Takeovers, gästkockar, uppträdanden och bryggarträffar.