Kajsas café är inte enbart en trevlig liten kiosk på Tegelviksgatan.

Nya Sjöstadsbladets Jonny Bothin besökte Kajsas café och träffade syskonen Stephanie och Elaine Östman som driver cafét som ligger vackert längs kajen på Södermalmssidan. Kajsas café är inte enbart en trevlig liten kiosk på Tegelviksgatan. Det är en kombination av café och kiosk på kajen. Förmodligen är det i många fall kanske inte bara det drick- och ätbara som drar gäster till Kajsas. Kanske är det lite nostalgi, till exempel är det något alldeles visst med att lyfta sin kaffekopp eller äta sin glass och se ut över Hammarby Sjöstad och Hammarby sjö.

Med en av ”världens vackraste utsikt”.
Så är det lätt att förstå att Kajsas på kajen blivit en träffpunkt för både Sjöstadsbor och Södermalmsbor. Du hittar dem på Tegelviksgatan 68. Öppet alla dagar mellan klockan: 10:00-18:00
Hit kommer också kunder som är ute efter en god glass eller kall dryck att svalka sig med eller de som bara är ute efter en paus innehållandes en fika. På menyn finns kaffe, varmchoklad, bullar, smörgåsar, korv, läsk och både kulglass och mjukglass etcetera.

Varför heter ni Kajsas café?
– Många har frågat oss varför vi heter Kajsas. Ska sanningen fram så ligger det inte några stora strategiska tankar bakom namnet på vårt kajcafé. Mer en naturlig och enkel förklaring. En av de första anställda på vårt kajcafé hette just Kajsa. Ganska snart hörde vi att gästerna sa till varandra: ”Vi ses nere hos Kajsa på Kajen”. Så fick det bli, vi tog namnet ”Kajsas”.
Sedan starten har Kajsas funnits på Tegelviksgatan, i år för tolfte sommaren i rad. Från ett år tillbaka blev byggnaden permanent och är numera öppet året runt. Hösten 2013 utvecklade vi konceptet vidare och vi blev ”KAJSAS – På kajen – I parken – På stan”. Berättar Stephanie

Kajsas är ett familjeägt företag med personlig service, och drivs av systrarna Elaine och Stephanie. Utöver Kajsas på Kajen finns de även i Vitabergsparken (Kajsas i Parken) där de serverar kalla och varma maträtter, svalkande drycker, italienskt kaffe och glass. Kajsas samarbetar även med Parkteatern där de serverar mat och dryck under sommarens föreställningar runt om i stan. De dyker ibland också upp vid tillfälliga evenemang och festivaler (Kajsas på Stan).

Goaste glassen o alltid ett trevligt leende! Härligt att de finns! Speciellt när man just missat båten, säger Anneli Kirotar

Något gott för alla
Kajsas sortiment är brett, tanken är att alla människor fikar på olika sätt och de vill erbjuda något för alla. På Kajsas hittar du nybakade kanelbullar, grillade paninis, ekologiska drycker, rawbars, glutenfria kakor och ett brett sortiment av köttiga korvar, även vegetariska korvar finns på menyn. En grillad minipanini med kaffe, rekommenderas.

Finns det någon favorit?
– En stor favorit är våra rullar som serveras med valfri korv. Innehållet i rullarna är rikligt. Basen består av tunnbröd, blandsallad och mos och toppas med surkål, rödkål och valfria tillbehör såsom bostongurka och coleslaw. Prisklassen ligger från 45 kr och uppåt, säger Elaine.

Hos Kajsas har du råd att tycka om gott kaffe. Du hittar bland annat italienskt bryggkaffe, latte och cappuccino och flera ekologiska teer. All kaffe och varma drycker, plus i kanten är att de även kan göras på soja, havre och laktosfri mjölk.

Kaffe:
Bryggkaffe/The
Cappuccino
Varmchoklad
Latte
Soja Latte

Är du glassfantast?
Här hittar man ett stort urval av pinnglass, just nu har de minst 24 olika sorters kulglass som serveras med valfritt tillbehör samt mjukglass. Här kan gästerna välja på över 40 olika strössel och topping.

Kajsas café är exakt det man pratar om när man säger ”jag vet ett mysigt litet ställe.”

Vi måste bara fråga även här om det finns någon favorit?
– Storfavoriterna hos barn såväl som vuxna är mjukglassen. Vår mjukglass kommer från GB-glass och har låg laktos. Barnens favoriter bland kulglassen är regnbågsglass. En annan favorit bland de små är mjukglass med marshmallows, säger Stephanie.

För alla glassälskare serveras Kajsas Glassigaste:
Tre smaker glass med topping. Toppas med mjukglass & mörk chokladrippel + valfritt strössel eller nötkross. Kajsas glassigaste kostar (59 kr). Utöver den traditionella kulglassen kan gästerna välja på 24 olika smaker av milkshakes och goda kaffe drinkar.

Glass:
1 kula, 2 kulor, 3 kulor
Mjukglass med strössel
Mjukglass med lyx strössel
Mjukglass med choklad el. koladopp

Förutom glassortimentet från GB glass serverar Kajsas även Rawfood glass från Lily och Hanna. Glassen är helt fri från tillsatser, animaliska produkter och raffinerade ingredienser.
– Bra att veta är att vi också har flera olika glutenfria alternativ, säger Elaine.

Gör ni glassen själva?
– I dagsläget har vi ingen egen glasstillverkning, men vi hoppas på att i framtiden kunna utveckla Kajsas ännu mer och börja med egen glasstillverkning, säger Stephanie.
Med plats för alla.

Längst Kajen har de gott om sittplatser och på deras veranda finns plats för ytterligare cirka 30 personer. Kajsas café är exakt det man pratar om när man säger ”jag vet ett mysigt litet ställe.” Jag lär komma tillbaka! TEXT: Jonny Bothin / Nya Sjöstadsbladet

kajsasartikel