Det finns många restauranger i Sjöstan. Så det finns mycket att välja på. Denna kväll i februari valde jag och mitt middagssällskap den indiska restaurangen Namaskaar på Lugnets Allé 67 i Hammarby Sjöstad. Restaurangen drivs av Sjöstadsbon Jamal Russell.

Namaskaar är ingen geografisk plats. Ordet står för ett värdigt och välkomnande sätt att med en lätt bugning hälsa på varandra. Det är också så man blir mottagen när vi kommer in i restaurangen. Vänligt och uppmärksamt. Lokalen har en rustik karaktär, vita väggar och mörkbruna möbler. Akustiken känns bra. Samtalen vid de andra borden blir bara till ett skönt sorl som på intet sätt är störande för den egna konversationen.


Vi beställer in ett glas vin och en flaska indiskt öl.

De smakar båda bra. Priserna ligger på genomsnittlig restaurangnivå. Menyn erbjuder ett fyrtiotal olika rätter, varav några för- och efterrätter och resten huvudrätter. Förrätterna ligger på 30-80 kronor och huvudrätterna i spannet 150-200 kronor. Sizlarrätterna – som alla är grillade i indisk tandoori-lerugn och serveras på en rykande het järnplatta – lockar med kyckling, lamm och kungsräkor i olika marinader och med olika kryddor.

De mustiga indiska grytorna lockar med samma ingredienser men med ännu fler smaker och utföranden. På listan finns även en specialare från Ceylon tillagad med kokosmjölk, yoghurt, grädde, limeblad och malda cashewnötter. Själv fastnar jag för en Mixed Sizlar bestående av grillad marinerad kycklingfilé, lammfilé och kungsräka serverad på het järnplatta med färska grönsaker, rödlök och tandoorisås. Den andre av oss väljer Lamb Jolpai, en gryta som består av lammkött med stekt lök, paprika, muskotnöt, Garam masala, färsk ingefära och koriander samt hemlagad olivchutney.

Till detta får vi in en stor skål med ris och ett stycke härligt naanbröd. Stor enighet om att vi bjuds på verkligen god mat. Allt med rätt värme, välkryddat och med smaker som stödjer varandra till en bra helhet. Mycket beröm, men det var verkligen gott. Därtill rikligt tilltagna portioner, så vi blev ordentligt mätta.
Ja, vi gick mycket mätta och nöjda från restaurang Namaskaar på Lugnets Allé 67!

Sjöstadbon Leif Svensson tidigare restaurang provare för
White restaurangguide!

– Jag kommer för Sjöstadsbladets räkning besöka och provsmaka restaurangerna i Sjöstaden

Du finner fler restauranger i vår RESTAURANGGUIDE