Det går bra för Kulturama. Förutom Zara Larsson så har även Isa och medlemmar ur Dolly Style nyligen gått på Kulturama. Även Joy Deb (skrivit många bidrag till Melodifestivalen. Bland annat Ace Wilders låtar) har gått hos dem. För att bara nämna några nyexaminerad.

Helene Franzén från Kulturama i Hammarby Sjöstad, hon är projektledare och har varit länken mellan SVTs coacher och hennes elever – ordnat med audition, repetitionsplanering, sångcoachning och till sist varit med i Globen och instruerat eleverna på scenen.

Helene Franzén från Kulturama i Hammarby Sjöstad, hon är projektledare och har varit länken mellan SVTs coacher och hennes elever – ordnat med audition, repetitionsplanering, sångcoachning och till sist varit med i Globen och instruerat eleverna på scenen.

Sjöstadsbladet får tips om att Kulturama är årets ”stand-in artister”. Jonny Bothin journalist på Nya Sjöstadsbladet får några ord med en upptagen Helene Franzén från Kulturama i Hammarby Sjöstad, hon är projektledare och har varit länken mellan SVTs coacher och hennes elever – ordnat med audition, repetitionsplanering, sångcoachning och till sist varit med i Globen och instruerat eleverna på scenen.

I oktober fick Kulturama ett mail från Christer Björkman där han frågade om skolan var intresserade. Helene Franzéns närmsta chef ringde henne och veckan därpå var de på ett möte på SVT. Kort därpå var det klart att Kulturama skulle vara med.

Vad innebär det och vara ”stand-in artister”?
– Kulturamas arbete har inneburit att framföra bidragen exakt som de ska se ut när artisten framför sitt bidrag – med det rätta ljuset, alla kameravinklar, all danskoreografi och sång ska stämma., säger Helene.

Sjöstadsbladet fick äran att titta in bakom kulisserna. I förra veckan spelade eleverna från Kulturama in i Globen. Samtliga tekniker från ljud och ljus, till bildproducenter, kameramän etcetera var på plats för att repetera och slipa på bidragens utformande. Även flera delegationer från olika länder var i Globen för och se på resultatet. Självklart var även Christer Björkman där. Samtliga bidrag filmades skickades sedan ner. Filmen fungerar dessutom som manus för artisterna – de ser hur de ska gå på scenen och hur de ska stå och vilka kameravinklar de ska fånga. Det krävs ett massivt arbete bakom en produktion som denna. Att därför kunna sätta ljus, ljud, kameravinklar en vecka innan artisterna är på plats sparar en massa tid.

Är detta första året ni medverkar?
– Detta är första gången för oss. Men första gången som ”stand-in artister” användes var i Malmö efter Loreens vinst. Det var så Ellen Benediktson upptäcktes. Hon deltog sedan i melodifestivalen året därpå.

Hur länge har ni förberett er?
– I februari hade vi audition på Kulturama. De utvalda började sedan repetera på sportlovet, berättar Helene.

Din roll i det hela?
– Jag har varit projektledare för det hela. Jag har varit länken mellan SVTs coacher och mina elever – ordnat med audition, repetitionsplanering, sångcoachning och till sist varit med i Globen och instruerat eleverna på scenen.

Helene berättar till sist om att arbetet varit fantastiskt roligt och intensivt. Hon har fått lägga sitt huvudsakliga arbete som sångpedagog på hyllan i en månad men det har det absolut varit värt, ”skrattar hon”

TEXT: Jonny Bothin – Nya Sjöstadsbladet

Kulturama i Hammarby Sjöstad

Senaste numret av lokaltidningen