Hur blir vädret imorgon? Sjätte vanligaste Hur-frågan på Google 2016

I mitten av december släppte Google den årliga listan över vilka ord och frågefraser som varit mest frekventa under året.

Ett resultat som tydligt speglar händelser och samhällsutveckling som varit och som även visar vad svensken efterfrågar för information.

På topplistorna finns bland annat ”Vad är Brexit?”, ” Pokémon Go” och ”Vem vann USA-valet 2016?” Men en hel del överraskande ord och fraser finns även med.

De här enskilda orden sökte du och andra på 2016

Först på listan gällande enstaka ord var ” Pokémon Go”.

Ett spel som minst sagt tagit sjöatdsbornas barn och faktiskt hela världen med storm. Ett spel som även media rapporterat om regelbundet med både positiva och negativa nyheter.

Sällan har ett spel fått så stor medial uppmärksamhet.

På andraplats kom ”EM 2016” och på tredjeplatsen ”Iphone 7”. Detta gjorde att Apple var det enda företag som hade med ett varumärke bland de tio vanligaste sökningarna. .

Hur? 

Även när det kommer till Hur-frågor dominerar Pokemon. Den mest googlade frågan var ”Hur laddar man hem Pokémon Go?” och på andraplats kom ”Hur lång är Sara Sjöström?”.

Uppenbarligen har många svenskar ett behov att få veta längden då denna trend även kunde ses på förra årets sökningar. År 2015 var den näst vanligaste Hur-frågan ”Hur lång är Jenny Strömstedt?”

På sjätteplats kom ”Hur blir vädret imorgon?” För många är något som kontrolleras innan morgondagens aktiviteter planeras. Men fler hade problem med att koka pasta. På femteplats kom nämligen ”Hur många deciliter är 280gram pasta?”

Vem?

Som vanligt ligger frågor inom politik och om melodifestivalen högt. I år var det ”Vem vann USA-valet 2016?” som kom på första plats med ”Vem vann Eurovision 2016?” som en god tvåa.  

Andra frågor som finns inom topp tio är ”Vem äger skogen?” och ”Vem är dagens sommarpratare?”.

Varför?

Vad funderar svensken mest över? Vilka Varför-frågor har man sökt mest med på Google under året? Kanske något oväntat är vinnaren ”Varför är ägg bruna eller vita?” och på andraplats ”Varför gråter havssköldpaddor?”

Inte oväntat smyger sig Eurovision även in här. Detta på plats 9 med ”Varför får Australien vara med i Eurovision?”.

Vad?

Den Vad-fråga som man sökte på mest var”Vad är Brexit?”. Därefter kom andra politiskt kopplade frågor som ”Vad står Donald Trump för?”, ”Vad är hållbar utveckling?” och ”Vad betyder ordet demokrati?”.

Frågor som inte är helt enkla att besvara vilket även kan vara orsaken till att så många söker på dem.

Hela listan kan läsas på Dagensmedia.se

Stora skillnader i tid och region

Men självklart finns även stora regionala och tidsenliga skillnader vilket SEO-experten Christian Rudolf från Topdog påpekade när vi bad om en kommentar.

”Sökningar som Melodifestivalen 2016 har en extremt tydlig pik de första månaderna varje år medan det är betydligt färre sökningar efter att finalen är över.

Pokémon Go har visserligen bara funnits i Sverige sedan somras men samtidigt var efterfrågan så stor på spelet att det var många sökningar redan innan dess. Ser man på lokal nivå är det inte heller ovanligt att ord och fraser som toppar före de nationella topplistorna.

I början av nästa år genomförs en världscup tävling i Hammarbybacken vilket självklart skulle synas tydligt i sökningar på Google om man enbart bröt ut Hammarby Sjöstad och studerade sökfrekvensen inom det området”