Sjöstadsbladets Leif Svensson – tidigare restaurangprovare på White Guide – har besökt Restaurang Växthuset. Restaurangen ligger vid Skansstullsbron, på Hammarby Slussväg 2 mellan Sjöstan och Södermalm. Det är en restaurang med ett brett utbud av olika mat helt baserad på råvaror från växtriket. Ta del av hans recension av maten, miljön och servicen.

Restauranger som på menyn har genomgående växtbaserad mat är en sällsynt företeelse på landets krogkarta. Restaurang Växthuset är ett nytt sådant inslag på Stockholms och Hammarby Sjöstads restaurangkarta. Växthuset presenterar en säsongsbetonad meny med en som man kallar ”family style” bordsbuffé med plockmat och med ett antal spännande rätter alá carte. Tidigare har restaurang Växthuset öppnat sin servering så sent som klockan 22.00 under konceptet Late Night Dining. Nu öppnar man istället redan klockan 17.00. Ett stenkast från Hammarby Sjöstad.

Restaurangen ligger i anslutning till den gamla låga Skansbron, i ett något undanskymt läge med adressen Hammarby Slussväg 2. Det är endast några minuters gångväg från Mårtensdals och Bohusgatans hållplatser liksom från Skanstull. Huset är från 1700-talet vilket sätter prägel på miljön både inne och ute.

Menyn bygger som nämnts helt på råvaror från växtriket. Med smaker från många olika håll. Alá carte menyn upptar fyra förrätter i prisläget 125-135 kronor, fyra huvudrätter i prisläget 220-245 kronor och tre desserter alla kostande 95 kronor. Avsmakningsmeny där fem rätter ingår kostar 650 kronor per person. Därtill serverar man brunch vissa dagar.

Vid låga Skansbron – i ett gammalt hus
under höga Skanstullsbron och ett stenkast från Sjöstan

– ligger restaurang Växthuset. Här serveras mat från växtriket
och i baren samsas intressanta viner och ölsorter.
En fräsch och annorlunda restaurang

Jag besöker Växthuset en kall och stjärnklar torsdagskväll i februari. Klockan är 18.00. Restaurang Växthuset är en del av Trädgården, en klubb som är mer än bara musik och som har varit igång sedan 2009. Det är en oas bland betongen under Skanstullsbron. Klubbområdet är stort med serveringar både inomhus och sommartid också utomhus. Jag blir varmt välkomnad av personalen som möter i receptionen och visar var jag kan hänga av mig och till mitt bord. Restaurangen ligger som jag nämnt i ett gammalt 1700-talshus. Inredningen är avskalad och i trä. Väggar, golv och tak går i ljusa färger som gör miljön ljust trivsam. Stilrent och avskalat, det passar bra i det anrika huset, Men nog skulle det skulle vara skönt med lite mjuka tygdynor på trästolarna.

Till förrätt beställer jag en örtbakad rotselleri med friterad sockertång, bakad svartrot, sockerärtor och havredashi. Mycket gott och vackert att titta på. Servicen är vänlig, personlig och proffsig. All mat presenteras vid bordet. Som huvudrätt beställer jag in en kolgrillad tempeh som serveras med libbstickeslungad morot, inlagd lök, bakad lök, råg och gräslöksskum. Den kolgrillade tempehn, som består av fermenterad svensk gulärta från Årsta, är perfekt i både smak och konsistens och gifter sig fint med skummet och och de övriga ingredienserna.

Den avslutande desserten är bara så god, bakade äpplen med rostad mandelglass och mandelkaksmulor. Ett välsmakande egenbakat mjukt bröd serveras i en korg med en god röra till bestående av mosade bönor och libbsticka. Till detta dricker jag ett glas Trägårdens egen pale, mycket god också den.

(V) Emil Dalhberg, kökschef (H) Jon Birgne, Krögare

Sammantaget blir det ett högt betyg på detta restaurangbesök. Spännande och välkomponerade rätter på fräscha växtbaserade råvaror, där de olika ingredienserna stöttar varandra till en stor matupplevevelse. För mig som annars också äter kött och fisk blir det något alldeles speciellt att få känna hur god sådan mat kan bli när den tillagas av ett kök som kan sin sak.
Och det kan man på Restaurang Växthuset! Här pratar vi mat, service och miljö på hög nivå. Rimlig prisnivå för denna typ av restaurang. Dock skulle portionerna kunna vara lite större så att man kan njuta ännu mer av den härliga maten och bli riktigt mätt.

BEDÖMNINGSGRUNDER:
När Sjöstadsbladet provar restauranger i Hammarby Sjöstad och dess omnejd, så bedöms de efter fem distinkta punkter:

A. Råvarornas kvalité.
B. Matens tillagning, smaker och uppläggning, kockens hantverk, alltså hens skicklighet och noggrannhet.
C. Restaurangens personlighet, miljön och atmosfären i restaurangen.
D. Servicen, från beställning till betalning.
E. Prisvärdhet, maten och helheten
i förhållande till priset.

FAKTA
Barnvänligt: ja.
Bröd och smör ingår, med deras egen variant!
Ta med svärmor: Ja.
Romantiskt: Ja.
Miljö: Interiören är gammeldags.
Ljudnivån är perfekt från högtalarna hörs
“Sweet Love” spelas.