En eller två rävar som troligtvis är smittade av skabb, stryker sedan en tid tillbaka omkring i Hammarby Sjöstad. Har du sett den/dem?

poster
Stefan Lind har här lyckats fånga skabbräven på film.
00:00
--
/
--

Stefan Lind såg en tilltufsad och förvirrad räv som sprang längs med vägen vid Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad, och fångade den på film. Han skickade in filmen till oss på lokaltidningen och efter vi sett filmen ringde vi Tommy Tuvunger, viltvårdare sedan 20 år tillbaka i Stockholm. Som också fick se bilden av räven. Han berättade att räven lider av skabb vilket gör räven både förvirrad och att en räv som drabbats inte heller kan jaga normalt.

– De blir helt virriga, orädda kan även synas mitt på dagen. De tappar rädslan i och med att de blir så förvirrade av sjukdomen. Den har helt enkelt blivit tokig. Är det en ungräv, dessutom, vet den inte alls vad den ska göra, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholm.

Vad är rävskabb?
– Det är en sjukdom som kommer och går. Det är naturligt med parasiter men räven är det djur som lider mest av skabb så sjukdomen påverkar inte andra arter. Det kan smitta hundar och i enstaka fall lodjur. Även vargar kan smittas, men de kan läka ut skabben. Det kan inte räven.

Hur ser man på en räv att den har rävskabb?
– Det syns tydligt, räven har stora hårlösa fläckar. Det brukar börja som stora partier på bakändan. Svansen blir till sist bara som en smal pinne. Även rävens beteende påverkas. Den beter sig konstigt och blir nästan lite tokig. En räv med skabb kan till exempel gå ut mitt på dagen. Räven kan inte heller jaga normalt.

Rävskabb kan smitta hundar, men skabb på hundar är lätt att behandla. Katter smittas inte av rävskabb utom i sällsynta fall. De finns rykten som säger att de smittade rävarna angriper katter, men det stämmer inte, enligt Tommy Tuvunger. Rävar är nyfikna djur som inte är direkt rädda för människor. När de blir angripna av skabb söker de sig ofta till bebyggda områden för att hitta mat.

Tommy Tuvunger berättar att han kommer skicka ut jägare till Hammarby Sjöstad för att ta sig en närmare titt.
– Ett av problemen är att rävarna befinner sig i områden där det inte är lämpligt att skjuta. Ett annat problem är att rävarna hela tiden rör sig och att jägarna inte hinner fram till den plats där de senast observerades.

Fortsätt tipsa oss på: tips@sjostadsbladet.se

Vid frågor kontakta kommunens viltvårdare i Stockholm (Trafik Stockholm). Tommy Tuvunger.