Idag den 30 januari 2018 möttes den alpina världscupens stjärnor i Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad i duell: Kvinna mot kvinna, man mot man. Parallellslalom är alpin världens svar på friidrottens sprint, där den som är snabbast över mållinjen vinner.För tredje året i rad kom då den alpina världscup cirkusen återigen till Hammarby Sjöstad när parallelltävlingen i världscupen i kväll avgjordes i Hammarbybacken. 7500 besökare något färre än föregående år. I år hade arrangörerna även sparat in på fyrverkeri och pyroteknik. I år var det bästa kvinna/man att avgöra utan extra attiraljer.

TEXT: Kim Andersson och FOTO: Jonny Bothin – Sjöstadsbladet

7500 besökare! Var du på plats? Vad tyckte du om årets tävling?

Frida Hansdotter lämnar besviken tävlingen i Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad.
Frida Hansdotter föll tyvärr och slutade fyra. Hon tyckte hoppen var lite för svåra. André Myhrer gav ett starkt besked inför OS, Myhrer slutade på en hedrande andra plats i Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad. I år var det inte Kungen eller Statsministern som överlämnade priserna. Utan i år gick hedersuppdraget till Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg och Mats Årjes, Verkställande direktör på Skistar.

André Myhrer

Disciplinen är visserligen ingen OS-gren, men världscuptävlingen är teknikspecialisternas sista stora tävling före de olympiska spelen och ett viktigt genrep inför den alpina lagtävlingen i Sydkorea. Mattias Hargin lyckades inte återupprepa förra årets pallplats. Den 32-årige Huddinge sonen fick se sig besegrad i kvartsfinalen. André Myrher bugar och tackar publiken för deras enorma publikstöd.


Ramon Zenhäusern skrällde och tog sin första världscupseger i Hammarby Sjöstad.

Frida Hansdotter

Frida Hansdotter tog sig hela vägen till semifinal, men väl där blev norskan Nina Löseth för svår. Hansdotter fick då göra upp med Petra Vlhová om tredjeplatsen, en uppgörelse som slutade med att Hansdotter föll halvvägs ner i det första åket, och fick nöja sig med en fjärdeplats inför hemmapubliken i Hammarby Sjöstad.

Vann gjorde norskan Nina Löseth

I finalen vann norskan Nina Löseth efter att Wendy Holdener fallit i det andra åket.
Segern var norskans Nina Löseth andra i världscupen. Holdener föll direkt efter hoppet, på samma ställe som Frida Hansdotter hade problem i. Nu väntar OS för Frida Hansdotter, André Myrher och Matthias Hargin och resten av världseliten.

Nakenbad

Även i år var det nakenbad som gällde under tävlingen.

Foodtruck

För andra året i rad var Sjöstadens HK’s lila food truck på plats och serverade bland annat sina berömda Högrevsburgare…publiksuccé var ett faktum!

En kväll att minnas i Hammarby Sjöstad – Myhrer på pallen sista tävlingen innan OS.

7500 i publiken på plats fick se en fantastisk tävling ikväll i Hammarbybacken när Audi FIS Ski World Cup City Event gick av stapeln.
Totalt 32 åkare fanns på plats, 16 damer och 16 herrar – alla i toppen i den alpina Världscupen.

Volontärerna i backen har fått jobba på hårt hela natten och dagen med att få bort den snön som kom och att behålla underlaget så fint som det var. Och förhållandena blev väldigt bra, det klarnade upp som utlovat och temperaturen kröp neråt under nollan.

– Som tävlingsledare är jag väldigt stolt efter kvällens tävling, men som alpin skidracing fantast är jag fullkomligt lyrisk! Hög sportslig nivå och en fantastik publik, jag kommer somna med ett leende på läpparna ikväll, säger Hans Olsson, tävlingsledare.

Det blev väldigt tajta dueller, med hundradelar som skiljde tillslut. Vinnaren på herrsida, Ramon Zenhaeusern, SUI tog sin första pallplats någonsin i Audi FIS Ski World Cup, och han vann bara 0,06 s före André Myhrer, SWE.

– Det var ett tajt race, jag tyckte att jag åkte bra rakt igenom. Jag var lite snabbare i de första åken och sen blev det en tuff match mot Ramon. Jag är såklart lite besviken, det hade varit häftigt att få vinna på hemmaplan men jag får spara det till Åre och Världscupfinalen i mars. Publiken här i Hammarbybacken är helt fantastik, de hörs hela vägen upp till start och de hejar på alla åkarna, säger André Myhrer.

På damsidan fick vi se en final mellan schweiziskan Wendy Holdener och Norges Nina Haver-Loeseth, där norskan drog det längsta strået och vann tillslut med 0,52 s efter att Holdener varit på väg ut ur banan.

– Den här banan passade mig väldigt bra. Jag är otroligt glad att jag fick den uppbackning jag fick av den svenska publiken på plats, säger Nina Haver-Loeseth.