Sjöstadsbladet besökte Lily´s restaurang på Skeppsmäklargatan 9 i Hammarby Sjöstad under lördagen. Här finner man en trevlig indier med avslappnad sjöstadsstämning som nu i dagarna fyllt ett år. Om själva platsen på restaurangen kan te sig något anonym är det verkligen ingenting som avspeglar sig i inredningen, maten och servicen. Tidigare fann man en annan Indisk restaurang här som hette Holy Cow, men sedan ett år ungefär är det nytt koncept.

Vi blir visade till bordet av hovmästaren. Vi blev tillfrågade om vi ville ha något att dricka, det blev en cobra för oss alla.
Innan vi fick in maten hörde vi servitören berätta till grannbordet som bestod av en barnfamilj.
– Inget fryst här inte, berättade hon.
Menyn och dess smårätter är av det väl tilltagna slaget och innehåller det mesta man kan önska sig – från Indien och bengalis alla hörn.
På Lily´s i Hammarby Sjöstad erbjuds man ett fullständigt fyrverkeri av smaker som får en att glömma både tid och rum. All mat tillagas av köksmästaren och hans Indiska kockar ”a la minute” med de yppersta av råvaror, berättar Iqbal Hossain som äger restaurangen.

Doftande kryddig och mustig mat är vad som erbjuds. Iqbal Hossain på restaurang Lily´s i Hammarby Sjöstad, Stockholm,
bjuder på indiska recept som värmer inombords.

FOTO: Jonny Bothin

Vi fick följa med in i köket och se köksmästaren tillaga maten med äkta indiska redskap, som tandoori rätterna och naanbrödet som bakas i en äkta tandoori-ugn, stenugn. Väljer du någon av kycklingrätterna från menyn så får du smaka kockens egen favorit.
– Rätter med kyckling åt vi ofta hemma, den ska vara mellanstark och detta var även min mammas favorit, säger Iqbal, som döpt sin restaurang efter sin mamma Lily.

När det kommer till själva maten så provar vi köksmästarens val “Mango Chicken Balt” en grillad kyckling serverades med sötsurstarka balti kryddor, paprika och rödlök samt mango. Kycklingen var perfekt grillad, smälte i munnen och dess sälta fungerarde utmärkt ihop med de sötsurstarka balti kryddorna, pris 160 kronor. Vi blev mycket glatt överraskade av deras “King Prawn Butter Masala” Jätteräkor, med chaswenötter , tomat, grädde och smörstekta kryddor, pris 190 kronor. Räkorna var perfekta! Servitören som kom in med maten förklarade och berättade vad som låg på tallrikarna, ett stort plus!

På Lily´s får man en trevlig upplevelse utöver det vanliga, detta står Iqbal och hans fru och övrig personal för. Spännande maträtter från Indien och det bengaliska köket med smakkombinationer, som lyfter maten, i klass med ”de populäraste Indiska köken i Stockholm som vi känner till”.
Kombinationen av wok och tandoorirätter från det indiska och bengaliska köket känns klockren. Här finns flertalet vegetariska rätter och ett stort utbud maträtter till barnen.
– Iqbal berättar också att flera nyheter kommer inom kort.

När Sjöstadsbladet matpatrull kommer och provar restauranger så bedöms de efter 5 distinkta punkter.
Beroende på vad vi tycker så får de sina betyg.

Restaurangerna bedöms på följande punkter av Sverigemagasinets Matpatrull:
Råvarornas kvalité.
Kockens hantverk, alltså hans skicklighet och noggrannhet.
Restaurangens personlighet, atmosfären som omger restaurangen.
Prisvärdhet.
Kontinuitet, varje besök på restaurangen skall vara lika fantastiskt, oavsett tisdag eller lördag.

Lily´s får betyget fem av fem möjliga!