Nikolina Ställborn är konstnären som formgett de orangea och rosa svamparna som står i rabatterna. Nikolina Ställborns tillskott var en organisk ljusskimrande värld av hårdkokta industrimaterial: Glasfiberlaminerad polyester och betong. Elva inifrån upplysta skulpturer sträcker sig upp till 2,7 meter högt över nio breda, låga näckrosblad i svartpigmenterad betong, behandlad så att den vid beröring känns mjuk som sammet.

Tre av ljusskulpturerna – Nymphaea Luminis [gigantea] – är fruktigt rosa näckrosknoppar som balanserar på höga stänglar.

Tre av ljusskulpturerna – Nymphaea Luminis [gigantea] – är fruktigt rosa näckrosknoppar som balanserar på höga stänglar. Övriga åtta har till formen inspirerats av den spretiga svampen Aspergillus fumigatus. När skymningen faller tänds de, samtidigt som områdets gatubelysning. Resultatet: magi.
– Jag har hämtat min inspiration från botaniken och lekt med växter som avger sken i mörker”, berättar konstnären i sitt skissförslag, berättar Nikolina.
– Jag har velat skapa en svärmisk stämning i gaturummet som ska locka människor att flanera och strosa här, dröja sig kvar och sitta en stund på något av de stora näckrosbladen.

Nu på onsdag fyra år efter de började lysa blir konstverket invigt. Man kunde först läsa nyheten i tidningen Södermalmsnytt.