I november 2015 inledde Stockholms stad en förstudie om vad det skulle innebära att arrangera vinter-OS 2026. Nu är den klar. Stockholm går vidare med sin OS-ansökan 2026. Onsdag den 4 maj 2016 klubbade kommunstyrelsen beslutet att satsa tio miljoner på en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera spelen. Sverige har arrangerat OS en gång tidigare, 1912 samt delarrangerat tillsammans med Melbourne 1956 när ryttartävlingarna gick i Stockholm. Sedan dess har Sverige varit med i ett antal ansökningsprocesser. 

Sverige kan få sina största sportevenemang sedan sommar-OS 1912

Stockholm har inte gett upp hoppet om att få arrangera vinter-OS 2026. Nästa onsdag klubbar kommunstyrelsen beslutet att satsa tio miljoner på en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera spelen.

– Även om vi inte får spelen kan det ge positiva effekter för Stockholm bara att vara med i leken, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Dagens Nyheter.

Den förstudie som inleddes för ett halvår sedan är nu klar. Nu ska en fördjupad studie göras för 10 miljoner kronor som mer i detalj ska gå in på hur spelen skulle kunna genomföras. De som kommer utforma denna studie är representanter från näringslivet, Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté, intresseorganisationer och medsökande kommuner samt IOK.

Worldcup i Hammarbybacken 2016. FOTO: Sjöstadsbladet

Worldcup i Hammarbybacken 2016. FOTO: Sjöstadsbladet

Sverige får sju miljarder kronor för att arrangera ett OS
– 3,5 miljarder mer än vad tidigare städer fått.

2-5

IOK:s förändrade krav och bidrag Internationella olympiska kommittén, IOK, har fördubblat bidraget till de som ska arrangera OS, från 440 miljoner dollar till 880 i miljoner dollar. I dagens penningvärde runt sju miljarder kronor. Det gör att den ekonomiska risken för de arrangerande städerna minskar. Arrangörerna måste garantera att de följer de internationella konventionerna om arbetsrätt och miljö. OS ska stå för hållbarhet. Förändrad beslutsprocess som innebär att besluten ska hinna vara ordentligt demokratiskt förankrade.

2-4

Vägen fram till en OS-ansökan

Februari 2016:
Stockholms Stad beslutar om att inleda en förstudie om vinter-OS i Stockholm 2026. Slutrapport 290 februari.

September 2016:
Stockholm, Botkyrka och Huddinge kommuner beslutar om en större utredning ska göras. Representanter från IOK, Internationella olympiska kommittén, deltar i utredningsarbetet.

Oktober 2016:
OS-utredningen klar.

Årsskiftet 2016/2017:
Stockholm, Botkyrka och Huddinge kommuner tar ställning och överlämnar OS-utredningen till regeringen.

2017 Januari:
Regeringen skickar OS-utredningen på remiss.

2017 Hösten:
OS-ansökan prövas och med som en post i budgetpropositionen.

2017 September/oktober:
Stockholms stad och övriga kommuner fattar beslut om att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2026. Den formella ansökan överlämnas till IOK, Internationella olympiska kommittén.

2018:
IOK fattar beslutet om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

Vad tycker du? Vill du att OS kommer till Hammarby Sjöstad?

Artikeln uppdateras