Onsdagskväll i mitten av februari, klockan är fem. Mörkt och kulet ute, men inne på hotellet på Midskeppsgatan 6, i Hammarby Sjöstad är det varmt och ombonat. Jag och min fru välkomnas i receptionen av hotelldirektör Johan Preisler och några av hans medarbetare. Vi checkar in och får ett rum högt upp på plan tretton. Den tysta hissen tar oss snabbt upp till vår våning. Vi registrerar nogsamt vad vi ser och noterar. Hotellkorridoren är inte som hotellkorridorer brukar vara, det vill säga långa, raka, nakna och tråkiga. Nej här är korridoren sektionerad för varje rum och smyckad med fin konst på väggarna. Många kända kostnärers verk finns att beskåda runt om i hela hotellet, väl värda en egen rundvandring.

Det första vi slås av när vi öppnar dörren in till rummet är det fantastiska panoramafönstret längs hela ytterväggen. Från hotellet är det en magnifik utsikt över Hammarby Sjöstad och långre bort mot olika delar av Stockholm med omnejd. Helt nära ser vi de upplysta nedfarterna och liftarna i Hammarbybacken. På håll känner vi igen den likaså upplysta Globen, Gamla Stan, Stockholms många kyrkor, Hötorgshusen, Skansen med Bredablick, Kaknästornet, Lidingö samt Nacka med Nackamasterna och Nackareservatet. Det är så vackert att se den upplysta staden så här i fågelperspektiv, alla ljusen mot den mörka vinterkvällen!

rummet har vidunderlig
utsikt
här uppifrån!

Vårt rum är stort, ljust och välkomnande. Ljust trä och textilier i varmt rött. Härliga djupröda draperier att dra för fönstret. Sängen är bäddad med luftiga täcken i ljusa färger. Vackra och praktiska lampor på väggen ovanför sänggaveln, både som allmänljus och som läslampor. Stora oljemålningar i matchande färgskala. En både snygg och praktisk bänk under det stora panoramafönstret med sköna dynor också i rött. En liknande låg bänk under och på båda sidorna av sänggaveln. Med vilken funktion? Nog skulle det ha varit bra med var sitt sängbord att ställa vattenglaset på! Rummet är utrustat med ett rymligt skrivbord med god plats för både papper, dator och annat. Det finns även ett värdeskåp där man kan låsa in sina värdeföremål.

Efter att ha installerat oss, vilat en stund och tittat runt på de översta våningsplanen var det dags för middag i matsalen på entrevåningen i direkt anslutning till receptionen och baren, ligger deras restaurang rbg. Matsalen är stor – dimensionerad för att klara nattgästernas frukost, större konferensers luncher och middagar liksom större charterbussällskaps önskan om snabba luncher. Den fungerar trots sin storlek bra också med de 20-30 middagsgäster som det var kvällen när vi var där. Trivsamt, ombonat och med ett skönt sorl runt borden. Vid ett av borden äter en liten dam på kanske fyra år middag med sina föräldrar, inga störningar – bara trevligt.

Vi får ett bord för två vid fönstren ut mot gatan som på andra sidan kantas av höga bostadhus med stora upplysta fönster mot gatan. Avståndet är dock så stort ditöver att det blir en skön fond som förändras med tända och släkta föster alltefter som kvällen framskrider. Matsedeln får vi snabbt i vår hand och vi bestämmer oss – hungriga som vi är – utan längre betänketid för de två trerättersmenyer som erbjuds och till dem var sitt glas av husets röda vin. En karaff vatten och ett fat med bröd och smör kommer snabbt på plats. Våra vinglas fylls rikligt. Betjäningen är både familjär och proffsig. God uppmärksamhet och serveringen av de olika rätterna väl timad.

Precis rätt i tid får vi in våra förrätter båda i väl tilltagna portioner. Min fru en taleggio med avocado, tomater, krutonger och rostad mandel. Taleggio är en italiensk halvmjuk kittost gjord på komjölk. Kombinationen ost och det övriga är lyckad och ger en bra helhet och allt känns fräscht. Själv får jag in en grillad portabello med edamerbönor, sojarostade jordnötter, koriander och limedressing. Portabello är en stor brun variant av trädgårdschampion där hatten steks hel på samma sätt som den stolta fjällskivlingen. Jag får in den härligt varm, stekt i smör. Även här känns att de olika delarna lyfter varandra. Det är mycket gott. Vi smakar på varandras rätter och jämför våra omdömen om dem.

Vinet är fylligt och passar
riktigt bra till det vi äter.

Huvudrätterna kommer in. Min frus ångade röding med blåmusselsås, gräslök, forellrom och vintergrönsaker. Även här en ordentligt tilltagen portion och med ingredienser och smaker som är goda var för sig och som stöttar varandra till en bra helhet. Och min halstrade havsöring med chilikryddad savoykål, padrones och rostad pumpapuré. Havsöringen är god. Tillbehören är fräscha och bjuder på vackra färger och på balanserade smaker som på ett bra sätt matchar fiskens milda smak.

Desserterna är i båda fallen goda för såväl öga som gom.
Den mörka chokladbrûleen med havtornssorbet är delikat i både konsistens och smak. Den varma äppelkompotten med vaniljglass och kardemummasmulor är inte på samma nivå. Glassen och kardemummasmulorna är bra. Men äppelkompotten är lite tam smakmässigt, skulle behöva vara lite mer sting i för att möta de två andra ingredienserna. Dessutom är den lite seg.

Matsedeln upptar sammantaget fem smårätter/förrätter i prisspannet 85-135 kronor, sju huvudrätter för 150-255 kronor och fyra desserter för 38-95 kronor. Varierad meny och bra prisspridning. Deras trerättersmenyer kostar 325 respektive 375 kronor.

Efter middagen dröjer vi oss kvar en stund i hotellobbyn. I baren sitter ett tiotal gäster, ett trevligt sorl därifrån. En skön och avspänd stämning vilar över hotellet. Vi växlar några ord med några andra gäster. Återkommande affärsresenärer från Tyskland och England, som alla uttrycker stor uppskattning av hotellets höga standard, bra kommunikationer och rimliga prisnivå i förhållande till jämförbara hotell i stan. Tillbaka i rummet njuter vi ånyo av den vidunderliga utsikten medan vi gör oss klara för natten. Ingen insyn! Sängarna är sköna, det är tyst och vi somnar nöjda över en fin kväll.

RBG Grill Öppettider 10.00-22.00 alla dagar
Frukost: 06:30 – 10:00 (mån – fre) 07:00 – 11:00 (lör – sön)

Det är så härligt och lyxigt med en ordentlig hotellfrukost, särskilt för oss pensionärer som inte längre reser i tjästen och därmed inte övernattar så ofta på hotell. Allt finns där, det gäller bara att sovra och inte äta för mycket. Ganska många gäster vid borden när vi äter vår frukost vid niotiden. Frukosten är tillgänglig även för personer som inte bor på hotellet och då kostar den 145 kronor.

Vi checkar ut och tackar för en allt igenom angenäm vistelse på hotellet. När vi sedan är hemma igen sätter vi oss och summerar är vi eniga om att Park Inn i Hammarby Sjöstad är ett modernt och fräscht hotell där rummen liksom byggnaden i sin helhet håller en mycket hög klass. Den fantastiska utsikten ger en extra dimension i sammanhanget och blir ett bestående minne från besöket. Maten får på det stora hela också högt betyg. Det gäller även servicen, allt från mottagandet i receptionen till betjäningen vid middagen och frukosten. Vi är sammantaget mycket nöjda med vår ”lillsemester” här på hemmaplan i Hammarby Sjöstad.