Sjöstadsbladets Jonny Bothin träffar Sjöstadsbon Jakob Vastamäki som studerar till TV-producent på Stockholms dramatiska institut och på halvtid arbetar han med sociala medier hos Skavlan.
Intervjun genomförs på ett café i sjöstan. Utanför lyser solen på träden som kastar sina skuggor mot caféts spegelblanka fönster. Här inne i den närmast fullsatta cafét är stämningen hög. En blandning av stammisar och förstagångsbesökare. Det märks att Jakob trivs i denna miljö. Jakob är killen som köpt trisslotter för 30 000 kronor. Hur kommer detta sig?
– Jag tänkte att det är rätt sjukt att staten, som ju äger Svenska Spel, helt okontrollerat kan sälja lotter. Det var ju inga som helst problem för mig att köpa 1 000 lotter. Så jag tänkte att jag skulle testa den “statliga lyckan”

I sitt examensarbete vill Jakob Vastamäki testa den statliga lyckan. I två månader kommer han att skrapa totalt 1 000 trisslotter.

Hur kom du på tanken att köpa trisslotter för 30 000 kronor?
– Jag har alltid massor av små tokiga idee´r och inför examensarbetet föll “lotten” på staten och dess lottförsäljning.

Om du spelar i butik behöver du visaditt spelkort eller körkort, det gäller alla deras spel i butik utom lotter, säger Jakob.
– Det finns ingen kontroll från staten kring spelandet på lotterna.

Jakob berättar att han vill på ett journalistiskt sätt granska det som han kallar den statliga lyckan. Det visas reklam för dessa lotterna var och varannan dag.
– Svenska Spel vill att vi ska spela, men vi ska också spela lagom.

Jakob har lagt 30 000 kronor ur egen ficka på trisslotter. Med sina 1 000 skraplotter börjar han under måndagen vad han kallar ”en journalistisk undersökning”

Enligt Jakob drog lottförsäljningen in 4,8 miljarder till den svenska statskassan och han vill nu granska den här lyckan som vi säljs på.

Är du spelgalen?
– Nej det tycker jag inte, visst gillar jag spel. Det är nog något som jag alltid har burit med mig, säger Jakob med ett “leende”.

” Ville testa den
svenska spellyckan

Trisslotterna köptes in från tre olika butiker. Den första hade bara 64 lotter och den sista hade ett större lager.
– Lotterna kommer nu skrapas i omgångar framför skärmen, fram till mitten av maj.  I april ska jag resa ut i landet och träffa mina följare från de socialamedierna och skrapa tillsammans med dem. Vinner vi då så delar vi lika på vinsten.

Vi bestämmer att fotograferingen blir bättre om vi byter plats. Så vi beger oss till närmaste hotell i Hammarby Sjöstad. Du följer Jakobs resa på sociala medier. Han kommer att skrapa lotter fram till den 12:e maj och du kan följa hans jakt på miljonerna via hans Facebook och Instagram. Jakob har hört av sig till Gabriel Wikström, Folkhälsoministern, som han hoppas få träffa. Inom kort träffar han Sjöstadsbon Henrik Fexeus. Pengarna till lottköpen kommer från sparade medel. Skolan som är statlig ville inte vara med och bidra till inköp av lotterna.
Jakob är 23 år sambo och bor i Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad.

Jakob Vastamäki, 23, har gjort en ovanlig investering.
Med pengar ur egen ficka har han köpt 1 000 Triss-lotter via tre olika inköpsställen.