SJÖSTADSBON ALEXANDER HARTE BJUDER PÅ SIG SJÄLV ”Frågar man ingenting – får man ingenting veta!”
Alexander Harte är inte bara Sveriges artigaste medarbetare, han är även sjöstadsbo sedan några år. En tisdag i januari träffade Sjöstadsbladets Jonny Bothin Alexander för en exklusiv och öppenhjärtig intervju. Där han med värme bland annat berättar om sin uppväxt, utbildningen till lärare som blev telefonförsäljare och som till slut blev till ett arbete på systembolaget i Hammarby Sjöstad.

Vi ville ta reda på mer om mannen med den djupa skånska rösten som alltid hälsade en välkommen på systembolaget i Hammarby Sjöstad, med glimten i ögat. Vi möttes upp en vacker tisdagsmorgon vid Motel L i Hammarby Sjöstad för en kortare promenad till studion på Hammarby allé 7a-b för fotografering. Fotograferna Tatiana Boret – Olsson och Josefin Hasselberg som även driver Fredriksdalsstudio hälsade oss välkomna. Alexander blev visad till omklädningsrum för ombyte och därefter blev det sminkning och fotografering

Vem är du?
– Jag är en född stockholmare men är uppväxt skåning med ett glatt humör, “skratt”. Utbildad lärare men efter en underlig bana blev jag först telefonförsäljare och sedan “systembolagare”. På fritiden spelar jag gärna brädspel, tärningsrollspel och kollar mer än gärna på amerikansk fotboll.

Var och hur bor du?
– Jag bor i en lägenhet i Hammarby Sjöstad vid Mårtensdal tillsammans med min fru.

Vad gör du nu och vilka är dina framtidsplaner?
– Just nu njuter jag av att guida sjöstadsbor i dryckesjungeln och i framtiden tänker jag guida vidare i dryckesdjungeln men i Mörby Centrum på deras systembolag. Om man är lycklig med sitt jobb och det man gör just nu, varför då ändra ett vinnande koncept, säger Alexander.

Varför blev det systembolaget?
– Därför att jag får lov att gå till ett jobb och bara vara mig själv. Jag har inga säljkrav utan kan bara njuta av att träffa människor och ha roligt tillsammans med kollegor och kunder.

Du var med och vann 2014 när sjöstadens butik blev utsedda till årets butik. Varför vann ni tror du?
– Vi vann, enligt mig, på grund av hur vi möter våra kunder. Hur vi valde att se och bekräfta varje människa som kom in oberoende deras bakgrund och/eller deras sätt att se på alkohol.
– Vi hade fastsatt de flesta rutiner vi hade på papper och kommit överens om hur vi skulle sköta allt. Med ett väloljat maskineri så var vi ett lysande exempel på hur det ska skötas både på golvet och på lagret.

2015 kom ni på en hedrande silverplats i samma tävling, vad hände egentligen?
– Vi blev slagna på målsnöret av systembolaget i Happaranda. Enligt min åsikt, vann de för att de varit i topp tre för tredje året i rad och visat hur de kunde inte bara upprätthålla sin kvalité utan även förbättra sig, vilket är något av det svåraste som finns när man ligger på topp.

Alexander lyfter servicen till oanade höjder!


Vilket vin är ditt favoritvin i denna timme?

– Många, men eftersom jag måste hålla mig leverantörsneutral så kan jag inte välja något speciellt. Det många också missar är hur vinet förändras med vad man har det till. Ett fantastiskt vin av oerhörd hög kvalité kan paras med en michelin-stjärnig rätt och om det är en dålig kombination kan båda smaka fimpburk. Det är det som är den spännande utmaningen varje dag på mitt jobb. Nya människor med nya rätter betyder att jag behöver försöka förstå deras smaklökar och hjälpa dem få ut det bästa möjliga ur en kombination allt efter deras smak.

Vilka smaker utmärker ett gott rödvin för dig?
– Ett djup och längd som jag kan bara dyka ner i och nörda runt kring vad för smaker jag hittar däri, eller ibland bara helt enkelt ett vin som lyfter min studentikosa matlagning till en helt ny nivå.

Favoritstadsdel?
– Utan tvekan Hammarby Sjöstad, annars hade jag inte flyttat hit, men framförallt nu när tvärbanan förlängts till sickla köpkvarter och allt plötsligt finns tillgängligt. Jag är en stadsmänniska ut i fingerspetsarna och älskar att bo centralt.

I en privat grupp på Facebook har du fått över 1000 gilla markering, hur känns det?
– Det är oerhört stort och chockade mig hur mycket mina medmänniskor i Sjöstaden verkligen uppskattar det jag gör. Jag är djupt ödmjuk och tar det som en jättekram från hela sjöstan.

En fantastisk känsla att bära kilt istället för shorts. Frihetskänslan är underbar!

Något du tycker kan göra Hammarby Sjöstad till en ännu bättre stadsdel?
– Vi har en hel del turister som bor på sjöstadens många hotell och ofta får jag frågan om var de kan återvinna sina sopor. Jag skulle gärna ha en eller två öppna sopsorteringsrum där turisterna som verkligen bryr sig om återvinning och miljö kan lämna sina sopor. Framförallt glasflaskor får jag, av nån anledning, ofta frågan om “skratt”.

Vad gör du i sommar?
– Jobbar, men åker till Visby i vecka 32 för Medeltidsveckan. En vecka, med 500 evenemang och cirka 40 000 besökare. Medeltidsveckan är ett eldorado för mig och alla som gillar tornerspel, marknader, medeltida krogliv, eldshower etcetera.

Vad gör du om tio år?
– Troligen samma som idag men förhoppningsvis med den extra rollen att jag antingen håller i provningar för allmänheten eller fortbildar mina kollegor inom företaget.

Om du bara fick dricka ett sorts vitt vin i resten av ditt liv, vilket skulle det vara?
– Mycket svår fråga. Mitt hjärta säger en härlig Sauvignon blanc från Frankrike eller Nya Zeeland. Hjärnan säger en Chardonnay eftersom den druvan är så versatil (reds not. ombytlig · mångsidig). Vad vore en Champagne utan en rejäl dos chardonnay (reds not. grön druva)? Hjärtat får bestämma i detta fall, Sauvignon blanc it is.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Senap. Jag älskar senap och har det på väldigt mycket av det jag äter. Min fru himlar med ögonen när jag kommer hem med ”ännu en” ny sorts senap. Tror att jag alltid har minst fem sorters senap hemma “gapskratt”.

Vad drömmer du om, har du några visioner för framtiden?
– Just nu drömmer jag om min och min frus bröllopsresa till Nya Zeeland. Annars hoppas jag fortsätta älska det jag gör och inspirera andra människor. Jag ska erkänna att jag är väldigt nutidsfokuserad. Om man bara tittar framåt så kan man missa hur fantastiskt man kan göra nuet.

Du bär ibland kilt, har du skotskt påbrå?
– Nej, men historien går så här. Jag var på medeltidsveckan i Visby 2009 med några kompisar. De bar alla kilt och frågade om jag var sugen på att testa. Självklart ville jag det och i den vevan träffade jag min fru. Så jag har fortsatt bära kilt då det verkar innebära tur för mig. Det är även en fantastisk känsla att bära kilt istället för shorts. Frihetskänslan är underbar!

Tobias Billström (M) f.d talman och nu gruppledare i riksdagen för (M). FOTO: Jonny Bothin

Tobias Billström (M) gruppledare i riksdagen var en av alla de tusentals som skrev en hälsning till Alexander på Facebook i gruppen Hammarby Sjöstad, som skapades av Daniel Nylander och Peter Gustavsson. Nu när han byter arbetsplats till systembolaget i Märsta. Tobias skrev följande; ”Tack för trevlig service och kunnig kunskap vid val av dryck.

SENASTE NUMRET AV LOKALTIDNINGEN

Sjöstadsbladet tog hjälp av Fredriksdalsstudio i sjöstan när det var dags att ta bilder på Sjöstadens populäraste person alla kategorier! Alexander Harte. Fotograferna bakom dessa bilder är;
Tatiana Boret – Olsson och Josefin Hasselberg. Du finner deras studio på Hammarby allé 7a-b. Hela mars ut har man ett erbjudande gällande porträtt och barnfotografering. 25 minuter fotosession och 2 högupplösta bilder för 1200:-. På Fredriksdalsstudio i sjöstan fotograferar man alla typer av event, företagsporträtt, miljöbilder och produktbilder, etcetera. Du hittar också fotokonst att pryda hemmet eller kontoret hos dem.
Instagram: www.instagram.com/fredriksdalsstudion
Bokningar och förfrågningar: fredriksdalsstudion@gmail.com
Eller kontakta dem på telefon: 070-725 91 70.