” Sjöstadsbladets Jonny Bothin träffar sjöstadsbon Fredrik Berling. Frågar man ingenting – får man ingenting veta!” Vem minns inte det mantrat från mitten av 90-talet. Fredrik Berling var med och startade Hjärnkontoret 1995 och ledde programmet under 4 år och lärde oss alla att det är bra att vara frågvis och nyfiken. Efter det blev det TV-sporten under några år som programledare för bland annat Lilla sportspegeln, Fotbollsgalan och Vasaloppet. Parallellt med TV har Fredrik under dom senaste 20 åren arbetat som konferencier och moderator och varit flitigt anlitad över hela landet.

TEXT: Jonny Bothin FOTO: Sjöstadsbladet

Och nu nominerad till Årets Moderator 2016. Vilken ära!
– Ja, verkligen säger Fredrik när vi träffas på ett restaurang i Sjöstaden som är Fredriks kontor för dagen. Jag känner mig väldigt stolt, och ser det som en bekräftelse på att jag gör något bra och samtidigt som en inspiration till att både fortsätta, men också att utvecklas i mitt yrke.

”DET HÄR KAN JAG GÖRA BÄTTRE SJÄLV”

Vilken är egentligen skillnaden mellan konferencier och moderator?
– Jag brukar definiera det såhär; En konferencier är en ”kom-fram-och-säg”, en person som enkom introducerar talare, artister osv. En moderator är mer aktiv på scen, gör intervjuer på scen, interagerar med publiken osv.

Vilka är egenskaperna hos en bra moderator?
– En bra moderator ska ha förmågan att förstå sammanhanget. Förstå vilken publiken är och vilket budskapet är som ska kommuniceras. En bra moderator får alla att känna sig trygga och guidar, leder dom som står på scenen genom hela programmet. Sen skulle jag vilja tillägga att moderator-rollen allt för ofta underskattas. Om man väljer att ta in en ”kändis” som moderator eller
marknadsassistenten för att han är ”en skön och rolig snubbe” så har man inte förstått vad som faktiskt krävs.

Varför tror du att du är nominerad?
– Nyfikenheten. Varje uppdrag kan inte vara jätteintressant men konsten är då att hitta det som triggar en själv, väcker ens nyfikenhet även i det sammanhanget. Jag arbetar också ganska mycket med humor och samtidigt får man inte vara FÖR rolig. Humorn ska vara ett verktyg för att få både dom på scenen och publiken att känna sig bekväma, vakna, hänga med. Men budskapet måste alltid vara i fokus, budskapet ska inte bara ut, utan också in i dom som lyssnar. Sen är jag stark i livesituationer. Mer än 100 direktsändningar har gjort att jag är bekväm i det som händer där och då och tycker det är roligt att inte alltid veta vart vi är på väg i mötet.

Har du kommit att hamna i någon speciell nisch?
– När jag gjorde mer TV så styrde det ofta dom förfrågningar jag fick. Det var mycket familjedagar, eller företag inom IT och teknik osv. Men numera är det allt möjligt, och både i Sverige och utomlands.

Finns det några uppdrag du inte gör?
– Ja, absolut. Dels måste jag känna att jag kan bidra, att min kompetens är rätt och tillräcklig för sammanhanget. Jag syns ytterst sällan i politiska eller ekonomiska sammanhang tex. Sen måste jag också kunna stå för dom sammanhang jag figurerar i. Det är helt avgörande för mig som person och min trovärdighet. Jag är väldigt noga med vilka företag jag arbetar med.

Det är förutom Fredrik fyra andra nominerade och vinnaren avslöjas på Talargalan på Berns i början av februari. Vinnarskalle?
– Ärligt talat, jag är så himla glad över att vara nominerad, så att vinna är ingenting jag tänker på.

Vad skulle det innebära att bli utsedd till årets moderator?
– Ja, att vara nominerad visar ju att uppdragsgivarna uppskattar det man gör och leder förhoppningsvis till nya spännande uppdrag. Att vinna, egentligen samma sak men också en del uppmärksamhet i media med intervjuer och morgonsoffor skulle jag tro.

Du är den ende mannen bland de nominerade. Vad säger du om det?
– Att jag är Sveriges bäste manlige moderator! Skämt åsido, jag tänker ingenting om det mer än att jag tycker det är toppen att man inte gör nån åtskillnad. Hur skicklig man är i mitt yrke har ingen som helst koppling till ditt kön.

Vad är det roligaste respektive tråkigaste med ditt yrke?
– Det roligaste är variationen. Att varje uppdrag innebär samarbete med nya människor, att få lära sig om nya företag och företagskulturer. Det tråkigaste är nog baksidan av samma mynt. Att inte ha en fast plats med kollegor. Och tänk dig själv att en gång i veckan byta arbetsplats och medarbetare.

Fredrik är uppvuxen i en riktig skådespelarfamilj. Hans morfar Tore Lindwall var stor skådespelare i Göteborg, och hans far Christian Berling var trogen Dramaten i Stockholm under hela sin karriär. Hur har det påverkat honom i hans yrkesval?
– Det är klart att det har haft en stor inverkan. Dels tror jag att generna spelar roll, men inte minst att jag är uppväxt i en miljö där det var självklart att stå på scen, att i olika sammanhang tala inför andra.

Men du jobbar även med annat har jag förstått?
– Ja, jag jobbar med mediaträning och läser in ljudböcker när jag hinner.

Har du lämnat TV helt och hållet?
– Nu har jag inte gjort TV på ett par år och var trött på det. Men det är klart, om det dök upp nåt kul och vettigt så skulle jag absolut överväga det. Vilken är den största skillnaden mellan att programleda TV och leda en konferens?
– Hm, det är nog att du i TV är betydligt mer styrd av tid och innehåll. I TV har du ofta väldigt begränsat med tid vilket gör att du i stort sett följer ett manus och ett upplägg till punkt och pricka. Som moderator har måste du kunna vara betydligt mer flexibel och spontan. Jag tänkte som avslutning att vi skulle få utmana dig lite.

Som den Sjöstadsbo du är; OM du skulle vinna – får vi se dig som konferencier på Sjöstadsdagen nästa år?
– Haha, ja, om jag skulle vinna lovar jag att ställa upp helt ideellt på något av Sjöstadens arrangemang nästa år.

Då ber jag och Sjöstadsbladet att få önska dig lycka till och samtidigt en God Jul och Gott Nytt År!
– Tack, desamma till dig och alla sjöstadsbor

Ni som vill rösta på Fredrik eller någon av hans kollegor kan göra det på:
www.talarforum.se
http://www.talarforum.se/artikel/talarforum/547/547/rosta_fram_arets_talare_2016.html

Faktaruta
Namn: Fredrik Berling
Familj: Sambo och 3 barn
Ålder: 52 år
Intressen: Kultur och sport
I Sjöstan: Sedan 2012