Påstådd tjuv ”tonåring – bosatt med sin familj i Hammarby Sjöstad” hängdes felaktigt ut i en facebookgrupp i Hammarby Sjöstad.

Vi kallar tonåringen X, eftersom han och hans familj är bosatt här i Hammarby Sjöstad och X har enligt honom eller några register aldrig gjort något fel, vad vi fått fram på lokaltidningen.

Det som hänt är att en sjöstadsbo la upp en bild omaskad! på en Facebook-sida/grupp om Hammarby Sjöstad. Där han påstod tonåringen X på bilden stulit en cykel. Inlägget fick en enorm genomslagskraft i gruppen -och hatstämning uppstod från flera skribenter. (Sjöstadsbladet har en printscreen på inlägget).

Har då dessa tongångar mot tonåringen bäring?

Enligt jurist Sjöstadsbladet varit i kontakt med kan det handla om förtal. Sjöstadsbons inlägg om tonåringen X lades ut och visar bild på tonåringen X som cyklar iväg på en cykel. Hans ansikte syns tydligt på bilden. Sjöstadsbon påstår han är en cykeltjuv, detta kan och anses som förtal enligt lagtexten, säger juristen, Sjöstadsbladet kontaktat.

Bilden på sjöstadstonåringen uppmärksammades stort på nätet och i gruppen om Hammarby Sjöstad på Facebook, den delades även flera gånger. Den påstådda tonårstjuven X visade sig dock tillhöra gruppen om Hammarby Sjöstad på Facebook, där sjöstadsbon publicerat bilden i och där flera insändare skrivit hatiska inlägg. X – gick genast i svaromål.

Flera insändare stöttar tonåringen X och undrar varför sjöstadsbon inte ger honom en ursäkt.

Var finns admin?

Enligt juristen Sjöstadsbladet varit i kontakt med borde det istället ligga i gruppens admin-ledning intresse om att be om ursäkt till tonåringen!

Enligt juristen.
– Grupper på facebook brukar ha regler. Här borde gruppens admin sätta ned foten och berätta för sina medlemmar. Detta är inte tillåtet eller lagligt i gruppen -och det är inte ok i vår grupp!
“Den som bryter mot våra regler kommer antingen få en varning eller uteslutas från gruppen.”

Men gruppens admins ursäkt lyser med sin frånvaro till tonåringen X. Läs nedan!

Enligt juristen borde istället för sjöstadsbon som la felaktigt ut en bild och “förtalade” en sjöstadstonåring, komma en ursäkt från admin i gruppen. Istället, detta tillåts inte här!

Sjöstadsbon som la ut bilden på sjöstadstonåringen kan komma att polisanmälas, därför ska han enligt juristen inte uttala sig i frågan. Däremot borde gruppens ansvariga be tonåringen X om ursäkt för deras brist på moderatorer!

Tonåringen X som blev felaktigt uthängd i gruppen på Facebook som handlar om Hammarby Sjöstad, har blivit kontaktad av lokaltidningen. Men valt att avstå att kommentera.