Hammarbybacken är en av sex skidorter som ägs av SkiStar AB – nordens ledande aktör inom alpin skidåkning. SkiStar driver skiddestinationerna Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige och Hemsedal och Trysil i Norge. I centrala Stockholm ligger Hammarbybacken som erbjuder en unik möjlighet att åka skidor med en fantastisk utsikt över stan.

Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad

Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad. FOTO: Kirsti Ringhög

Det är lätt att ta sig hit, antingen kommunalt eller med bil. Hammarbybacken ligger ett stenkast från nöjesliv, shopping och citypulsen och erbjuder åkning för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. Det finns rullband för nybörjare, ett parkområde och tre lagom branta nedfarter. Är du nybörjare eller vill uppdatera din åkning så finns det skidskolor som Friluftsfrämjandet håller i.

För dig som inte har egen utrustning, eller som vill testa något nytt, så finns det även möjlighet att hyra skidutrustning. Vill du vila benen finns det god mat, varm choklad och annat gott i kafeterian.

Liftar: 2 ankarliftar och ett åkband på 100 m i nybörjarbacken “Vemdalen”, samt ett kortare åkband för de allra minsta.

Nedfarter: 4 nedfarter; Vemdalen, Trysil, Sälen och Åre.

Liftkapacitet: 2400 personer per timme.

Skidskola: Skidskola finns för nybörjare från 2 år och uppåt.

Höjd: 93,5 m.

Längsta nedfart: ca 750 m.

Maximal fallhöjd: 93 m.

Utrustning: Den som inte har egen utrustning kan hyra allt som behövs hos uthyrningen SkiStar Shop som finns i Serveringshuset, i anslutning till liftarna.

Antal barnområden: 1 barnområde, i backen Vemdalen med ett åkband för barn och nybörjare.

Snökanoner: Snökanonsystem som ska ge tillräckligt med snö för att öppna backarna efter tre till fyra dagar med 5–6 minusgrader.

Snowboard/Skidor: 1 funpark, “Hemsedal”. Skapad av bland andra den världsberömde parkdesignern David Ny.

Restauranger: Servering av varma rätter, våfflor, fikabröd, varm choklad och kaffe.

Antal bäddar: Totalt i Stockholms innerstad med omgivning, cirka 40 000 bäddar, för mer information besök www.visitstockholm.com.

Allmänna frågor direkt till Skistar:

Telefon: 0280-880 61
Fax: 08-641 8540
Mail: hammarbybacken@skistar.com

HISTORIA

1919

Hammarby hoppbacke byggs. Djurgårdens IF (DIF) ägde och drev backen till 1954.

1954–1963

DIF driver backen genom avtal med Stockholms stad.

* Bakgrundsbilden på denna sida är tagen av okänd fotograf vid Skidspelen i Hammarbybacken 1955. Inför spelen kördes snö från Östersund och Dalarna ner till Hammarbybacken med tåg. Bilden förvaras på Stockholms stadsarkiv.**

1960

Utförsåkning och alpin skidsport utvecklas snabbt i Sverige och Stockholm.

1966

En enkel skidlift sattes på privat initiatitv upp i hoppbacken som då var stängd.

1967

Några klubbmedlemmar föreslog att man kunde använda tippmassor från olika stadsutvecklingsprojekt i staden och använda de tippavgifter som kom i samband med detta till att utveckla och finansiera en skidbacke.

1970

Olika utredningar på lämpliga tippområden runt om i staden genomfördes och efter granskning av olika platser beslutade staden (efter andbudsinfordran) att entreprenörföretaget SIAB skulle få ett uppdrag baserat på idén från 1967.

1983

SIAB påbörjade backbygget och i entreprenadåtagandet ingick leverans av två släpliftar med en kapacitet om 2×1200 pers./h, snökanonanläggning av lågtryckstyp, belysningsanläggning, servicebyggnad med kiosk, toaletter, värmestuga sam en garage- och verkstadsbyggnad. Backen skulle utformas med tre nedfarter med varierande svårighetsgrad. Arbetena skulle vara klara 1987.

1988

Efter ett års försening tas anläggningen i drift och Djurgårdens IF (DIF) återkommer från ett tillfälligt nyttjande av Högdalstoppens skidbacke under tiden byggnationen pågått. DIF har hela tiden följt och lämnat viktiga synpunkter under den pågående byggnationen.

1988–1988

DIF får i avtal med förvaltningen att bedriva vintersport och annan fritidsverksamhet för allmänheten samt den egna och andra föreningar. Föreningen svarar för och bekostar drift och underhåll av arrendeområdet, inklusive byggnader, anläggningar, inventarier och annan utrustning. Föreningen söker under denna period samarbete med en liftoperatör från Järvsö. Skidbacken är 87 meter hög och har nedfarter som är mellan 250-600 meter långa.

1999

Staden har inte för egen del kunnat finansiera en fortsatt drift under perioder av milda vintrar, inte heller kunnat finansiera den utveckling av den tekniska utrustningen som var nödvändig för en fortsatt drift av skidbacken. Ett antal entreprenörer har på uppdrag försökt hålla verksamheten igång men misslyckats.

2000

Skidbacken stängs på grund av vägprojektet Södra länken. Backen hålls stängd till och med 2003.

2004

Staden återupptar ett samarbete med DIF som försöker få ekonomi i verksamheten, men som åter misslyckas.

2006

Staden godkänner att SkiStar tar över ansvaret från DIF och att företaget investerar och utvecklar backen till en året-runt-anläggning.
SkiStar har fortsatt driftansvar men många är de som tänkt tankar om utveckling av anläggningen och vem vet – det kanske blir inomhusskidåkning i framtiden.