Sjöstadsbon Thomas Hammarström hängde på bra i kurvorna med sin införskaffade Renault’s “race” version av Megane som kallas RS (cirka 275 hästkrafter) och han kom i mål som tredje ekipage i sin premiär. Närmare 100 ekipage hade slutit upp till banan i Västergötland under lördagen den 4 juni för att göra upp i säsongspremiären av “Time attack”. Vädret var på sitt bästa humör och solen strålade över Kinnekulle ring och gjorde att förutsättningarna blev mycket goda.

Banan har blivit populär bland förare och här spelar inte motorkraften allt utan här behövs ett bra chassi på bilen och en förare som både kan vara snabb samt finna en fin harmoni i sin körning. Kinnekulle ring var en bana Thomas aldrig kört på tidigare. Så han och sin mekaniker Richard Welin åkte till banan dagen innan tävlingen för att testköra bilen och för att han skulle få några träningsvarv på banan.

–  Vi kämpade mot överhettning i däcken samt att bilen kastade sig till vänster och höger när jag gav den full gas, berättar Thomas.

Instabiliteten ordnade vi med genom och sänka bilen väldigt mycket i själva fronten, så att vikten fördelades annorlunda.

–  Överhettning i däcken vet alla som någonsin kört på bana är den värsta fienden och något man får justera hela tiden under racet.

Thomas berättar att problemen med bilen höll i sig de första två kvalheaten som kördes under förmiddagen på lördagen men han lyckades trots detta ta sig till final på femte snabbaste tiden. Finalen kördes av de förare som lyckats ha de tio snabbaste tiderna under kvalåken. Finalåket varar i femton minuter alla bilarna startar med 10 sekunders mellanrum. Under finalen var Thomas extra försiktig med gasen ut genom kurvorna för att däcken inte skulle överhettas under det första varvet, som de gjort tidigare och det visade sig vara ett lönade drag. På sista varvet fick Thomas till en tid på 1.03,99 minuter vilket gav honom en tredje plats i sin premiär, vann gjorde Fredrik Wernboe.

Bilen som Thomas tävlar med är besiktad och får framföras på allmän väg.

–  Vi kommer köra till och från tävlingarna med bilen. Flera av de andra förarna som tävlar har sina tävlingsbilar på släp. De verkar inte lita på att deras bilar ska vara funktionsdugliga efter tävlingen ”skrattar” Thomas.

–  Jag och min mekaniker Richard Welin packar bilen full med depåmatta, depåtält, verktyg, domkraft och sen bär det iväg.

9 Juli är det tävling på Mantorp utanför Linköping, kom gärna och säg hej låter Thomas hälsa.

timeattack5-20FAKTA
Time attack.nu samlar runt hundra startande i fem klasser. Deltävlingarna består av två tidsträningar, från vilka de tio bästa i varje klass går vidare till final. Där får finalisterna ny chans att sätta snabbaste tiden. Intresset för time attack har vuxit kraftigt i Sverige. I år väntas 100 deltagare vara med och slåss om segern. I serien deltar bland andra racingproffset Alx Danielsson.